Izbira fitnes naprave za pravilno telesno vadbo
| Članek je bil prebran 768 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Le kdo si ne želi lepšega in bolj izoblikovanega telesa? Odgovor na to vprašanje poznamo vsi, problem pa nastopi, ko se moramo odločiti s katero fizično aktivnostjo se bomo ukvarjali, kako pogosto in kje. Tip vadbe pogosto izberemo glede na to ali želimo izgubiti kilograme, preoblikovati telo, se sprostiti ali pa zgolj izboljšati svoje fizično počutje.

Za vsak tip vadbe potrebujemo tudi določeno opremo, oz. pripomočke za vadbo, cena katerih pa hitro lahko doseže višave. Če se odločite, da boste vadbo izvajali doma, je prav zato pomembno preveriti tudi cene različnih ponudnikov fitnes opreme in izbrati ponudbo, ki bo za primerno ceno ponudila tudi visoko stopnjo kakovosti. Pri tem so vam lahko v pomoč tudi različne platforme za primerjalno nakupovanje, kot je npr. Ceneje.si.

Skupinske vadbe

Skupinska vadba je izraz za vsako fizično aktivnost, ki se izvaja v skupinskem okolju. Temelji na množični vzpodbudi in motivaciji, ki vodi k hitrejšem napredku in bolj intenzivni izvedbi fizične aktivnosti. Določeni motivirani posamezniki jo izvajajo tudi samostojno. Spekter skupinskih vadb je zelo širok, izbira pa je odvisna od posameznikove fizične pripravljenosti in dolgoročnega cilja vadbe. Pri vsaki izmed teh fizičnih dejavnosti potrebujemo določen tip vadbene opreme.

TNZ

Gre za srednje intenzivno vadbo, ki se osredotoča na preoblikovanje tipičnih problematičnih delov telesa. Izvaja se na stepu ali telovadni klopi in manjši blazini, za izvedbo ne potrebujete nobenega dodatnega rekvizita. Sestavljena je iz gibov, ki predstavljajo osnovo aerobike in je posebej priljubljena pri ženskem spolu.

Body Pump

Gre za izjemno intenzivno skupinsko vadbo, za katero pogosto slišimo, da predstavlja »najhitrejšo pot do popolne postave«. Hitro povečuje mišično maso, saj temelji na kompleksnih vadbah z utežmi, kot je na primer počep, potisk, mrtvi dvig, izpadni korak itd. Za izvedbo potrebujemo malce večji nabor vadbenih pripomočkov, kot so blazine, drogovi, ročke, uteži in step. Med vadbo lahko uteži poljubno dodate ali odvzemate z droga in tako intenzivnost prilagodite svojim zmožnostim.

TRX

TRX

TRX predstavlja vadbo z lastno težo, ki vam omogoča samostojno določanje obremenitve z naravnimi gibi telesa in s spremembo naklona. Je izrednega pomena za stabilizacijo telesa in povečanje ravnotežja. Vadba s TRX trakovi je izjemno zabavna in učinkovita, pogosto pa se izvaja s pomočjo blazin, klopi in drugih vadbenih pripomočkov. TRX trakovi so običajno izdelani iz poliamidnih vlaken in imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Ročke so običajno oblazinjene in jih je mogoče uporabiti tudi kot zanke za noge. Prilagoditev dolžine TRX trakov je enostavna, nastavimo jih glede na višino posameznika in na določen sklop vaj. Njihova montaža je enostavna in omogoča vadbo s pomočjo izjemno efektivnih vadb, ki jih najdeš na Youtube kanalu:

Pilates

Pilates predstavlja telesno vadbo, ki je primerna za vse, predvsem pa za tiste, ki se med vadbo želite umiriti, ubežati stresu in odpraviti ali preprečiti bolečine v telesu. Gre za statičen tip vadbe, ki temelji na nadzorovanem dihanju in gibih, ki pripomorejo k boljši drži in oblikovanju telesa. Vadbeni pripomočki, ki jih potrebujemo za izvedbo pilatesa so podloge ali blazine za pilates, vadbene žoge, valjčki, elastike in druga pilates oprema.

FitnesNaprave

Crossfit

Crossfit je intenzivna intervalna vadba, ki temelji na izvedbi različnih vnaprej določenih kombinacij funkcionalnih vaj. Skrbi za to, da celotno telo pridobi maksimalno življenjsko energijo, uravnovesi moč celotnega telesa in poskrbi za našo telesno pripravljenost. Obsega širok spekter vaj, ki se izvajajo s številnimi vadbenimi pripomočki in jih črpamo iz gimnastike, dvigovanja uteži, atletike in drugih športov. Opremo za crossfit sestavljajo drogovi, uteži, Kettlebell uteži, obtežilni jopiči, elastični trakovi, različne vadbene ovire, ravnotežne žoge in medicinke.

Spinning

Spinning sodi med kardiovaskularne vadbe, posamezniku nudi individualno določanje obremenitve in skrbi za psihofizično zdravje. Zaradi prilagajanja intenzivnosti je spinning primeren tudi za kondicijsko slabše pripravljene posameznike. Za spinning potrebujemo kvalitetno sobno kolo, podložene kolesarske hlače in kolesarske čevlje ali čevlje s trdim podplatom.

Fitnes

Fitnes predstavlja odličen način vadbe za osebe z omejeno možnostjo gibanja v naravi, potenje v športnih dvoranah pa je v zadnjem času nekaj normalnega tudi zaradi onesnaženega okolja in pomanjkanja časa. Predstavlja individualno vadbo, ki omogoča hitro gradnjo mišic celega telesa in hkrati omogoča, da se enostavno osredotočimo na želen del telesa ali posebno mišično skupino. Izvaja se s pomočjo bremen in temelji na anaerobnih dejavnostih, čeprav fitnes, kot prostor, omogoča tudi aerobno vadbo.

Aerobna vaja se izvaja na začetku in/ali koncu vadbe z utežmi in sicer s pomočjo sobnih koles, tekalnih stez, steperjev in eliptikov. Takšen tip vadbe je primeren predvsem za tiste, ki se želijo razgibati, pokuriti kako kalorijo več in vzdrževati kondicijo. Za trajno preoblikovanje telesa pa se poleg tega priporoča izvajati tudi različne sklope vaj z obremenitvijo, ki predstavljajo anaerobno aktivnost. Za trening moči potrebujemo številne klopi, drogove, uteži in različne večnamenske naprave, ki združujejo več fitnes naprav in hkrati prihranijo prostor in denar. Več o vadbi za moč in zakaj je pomembna lahko preberete tukaj: https://www.aktivni.si/fitnes/nasveti/vadba-za-moc/

Fitnes Naprave

© 21. 07. 2018 - Perro.si. Oglaševanje.