Les – večna klasika pri opremljanju in gradnji doma
| Članek je bil prebran 1.011 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Les so pri gradnji bivališč s pridom uporabljali že naši predniki, v vse večji meri pa se vrača tudi v sodobne interierje in opremljanje zunanjosti. Les ni samo naraven material in naravni vir, ki ga imamo v naši državi v izobilju, ampak je tudi iz vidika estetike in praktične uporabe zelo zaželen in cenjen material. Les in lesene elemente se danes vse več vključuje v gradnjo bivalnih objektov – tako pri novogradnjah, kakor tudi pri obnovah že obstoječih objektov. Z lesom je mogoče na zelo domiseln in sodoben način preurediti klasično grajene objekte, zato je v nekem smislu tudi les sam večna klasika, ki se lepo poda k raznolikim gradbenim stilom. Za les se odločajo tako tisti, ki gradijo na novo, kot tisti, ki samo dograjujejo ali obnavljajo. Lesena okna ali vhodna vrata so prva izbira tako pri nizkoenergijskih kakor pri pasivnih hišah. Skratka, les je mogoče uporabiti na mnoge načine, nikoli ne gre iz mode, je naraven in ga je v naši deželi v izobilju.

lesKako les vključiti pri gradnji doma?

Na tem mestu nas zanima predvsem zunanja ureditev doma, kar pomeni predvsem zunanje stavbno pohištvo in ostale elemente, ki dopolnjujejo celostno podobo objekta. Gradnje se je vedno najbolje lotiti tako, da objekt nekako razdelimo na posamezne smiselno zaključene, a povezane enote. Tako je dobro načrtovati tudi okolico hiše, ki jo običajno delimo na odprt del vrta (nekak predvrt) in na bivalni oziroma zasebni del vrta. Predvrt pomeni vhod v hišo, prostor za parkiranje, dovoz, vetrolom, lesena cvetlična korita in prostor za smeti. Posebnost tega predvrta je lahko tudi pergola, ki se jo da lepo popestriti s plezalkami, s tem pa se nekako ustvari tudi mehak prehod med odprtostjo vhoda na cesto in zasebnostjo doma oziroma bivalnega dela. Pergola, ki jo v nekaj letih poraste rastlinje, je tudi odlična alternativa vsakršnim grajenim garažam, saj nudi potrebno zaščito in senco za avtomobile. Dodatni lahko avtomobile zaščitimo še z mrežo proti toči, ki jo namestimo po vrhu konstrukcije in ki skoraj ni vidna.

Na prehodu med odprtim predvrtom in zasebnejšim bivalnim delom vrta lahko postavimo lopo, ki je s predelno steno razdeljena na dva dela. Tako lahko so nje dostopamo iz predvrta in iz zadnjega, bivalnega dela vrta, v njej pa shranjujemo orodje, kolesa, ipd. Na zadnjem, zasebnejšem delu hiše je mogoče postaviti leseno letno kuhinjo in si omisliti zelenjavni, zeliščni ali cvetlični vrt. Tudi pri letni kuhinji se je smiselno odločiti za leseno pergolo s plezalkami, ki ni samo estetsko izjemno lep dodatek vrtu, ampak nudi tudi odlično senco in zasebnost. Hišo lahko od zunaj na nekaterih mestih oblečemo v leseno fasado, kar je tako estetskega kakor tudi praktičnega pomena, saj je s tem hiša dodatno izolirana. Na ta način hiša dobi tudi malo skandinavskega pridiha. Zelo lep in priročen dodatek so tudi lesena polkna, ki jih lahko namestimo po nezaščiteni strani terase ali pa na večja okna bivalnih prostorov. Na ta način pridobimo zaščito pred sončnimi žarki, vetrom in tudi pred vsiljivimi pogledi.

Zakaj les?

Na tržišču se pojavlja več različnih materialov, iz katerih je prav tako mogoče postaviti nekatere elemente pri hiši. Tako se nekateri npr. namesto za leseno pergolo raje odločijo za jekleno konstrukcijo – nadstrešek, saj je les vendarle potrebno nekoliko vzdrževati. Vendarle pa les daje objektu neko dodano vrednost, saj gre za trajen in naraven material, s katerim se lahko občutno poveča kakovost bivanja. Najprimernejši je običajno kar smrekov les, ki mora biti sekan ob pravem času, prav tako pa je pomembno tudi ti, da je pravilno sušen in skladiščen na ustrezen način. Les je vedno mogoče estetsko oplemenititi tudi tako, da ga pobarvamo in tako spremenimo videz oziroma zunanjo podobo objekta. Ker je les obnovljivi vir, ki skladišči ogljikov dioksid, z njegovo uporabo hkrati storimo tudi obilo dobrega za naravo.

© 21. 07. 2018 - Perro.si. Oglaševanje.