Kako se lotiti prenove doma?
| Članek je bil prebran 1.051 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Če tega doslej še niste vedeli ali vam ni nihče povedal, je pred temeljito prenovo doma potrebno vedeti, da je prenova doma stresna, celo zares stresna. Nekateri, ki so se jo že uspešno lotili, se radi pošalijo, da je prenova doma dober preizkus za trdnost zakona – če je zakon trden, bo prenovo prestal, sicer pa se boš ločil. In kot vsako stvar na tem svetu, je tudi prenovo mogoče olajšati, če se je lotimo na pravi način. Katere so torej tiste ključne stvari, ki prenovo vsaj malo olajšajo?

  1. prenova vratRealen proračun za prenovo

Najpomembneje je, da imamo že pred prenovo pripravljen finančno realen in vzdržen načrt vseh del in investicij, ki se bodo med prenovo odvijala. Pri tem je smiselno v proračun všteti tudi nekatere nepredvidljive stroške, ki lahko in pogosto nastanejo med prenovo.

  1. Dobri strokovnjaki in mojstri

Tudi, če se prenove lotimo v lastni režiji, moramo znati izbirati prave in kvalitetne mojstre. Od njih je namreč odvisna končna cena, kvaliteta in časovna izvedba prenove. Če se prenove sami ne upate lotiti, se je smiselno obrniti na strokovnjaka – arhitekta,  notranjega oblikovalca ali drugega mojstra, ki vam bo znal svetovati in pomagati, najpomembneje pa je, da bo že pred pričetkom del znal predvideti časovne termine in zaporedje del. Na ta način je tudi realni finančni načrt precej lažje izvesti.

Če se ne morete odločiti, ali bi se prenove lotili sami ali s pomočjo strokovnjaka, si preberite, kdaj je za prenovo svojega doma smiselno najeti notranjega oblikovalca.

  1. Dovolj časa za prenovo

Številni se pri prenovi zaletijo in jo želijo izvesti v samo nekaj mesecih, včasih celo samo v mesecu ali dveh. Strokovnjaki opozarjajo, da tako ne gre in da se pri tako pomembnih podvigih ne smemo zaleteti na vrat na nos v projekt. Pri prenovi je namreč bistvenega pomena, da stvari premislimo vnaprej, saj po tem, ko so dela že opravljena, popravni izpit pogosto ni več možen. Pri tem pomembno, da v časovni plan vključimo tudi realne dobavne roke, sušenje materialov, itd. Toda najprej, je še najbolj pomembno, da si vzamemo dovolj časa za premišljen in kvaliteten načrt, kako bo prenova potekala. S strokovnjakom je to delo lažje, se pa nekateri, ki se na gradnjo spoznajo, pogosto prenove lotijo tudi sami.

Prenova je vedno dražja, kot boste pričakovali

Žal se v praksi zelo pogosto izkaže, da lastniki po prenovi ugotovijo, da jih je ta stala več, kot so predvideli, pa čeprav so v svoj finančni proračun in načrt prenove všteli prav vsa dela. Toda, pri prenovah se rado zgodi, da nastanejo manjši ali večji nepredvideni stroški, ki lahko močno vplivajo na zastavljeni proračun. Pogosto napačno ocenimo tudi stroške dela in pa zamude dogovorjenih rokov, ki lastnika prav tako nekaj stanejo. Pogosto je razlog za težave tudi ta, da večina ljudi ne pozna tehničnih plati prenovitvenih del, zato ne zmorejo ustrezno oceniti stroškov, ki so povezani s tem. Skratka, pri pripravi proračuna za prenovo, je bolje upoštevati zgornje cene, nekaj fleksibilnosti pa si je dobro pustiti tudi za nepredvidljive stroške, ki bodo gotovo nastali.

Kje pa lahko prihranimo?

Večina, ki ima izkušnje s prenovami, ve povedati, da e največ mogoče privarčevati samo tako, da veliko naredimo sami. V kolikor teh veščin in znanja nimamo, moramo za vsa dela plačevati mojstre, obrtnike in strokovnjake, ki svoje usluge seveda računajo. Se je pa nanje vsekakor bolje obrniti, če nečesa nismo zares vešči, saj si v nasprotnem primeru lahko nakopljemo dodatne stroške. Prav tako je odvisno, prenove česa se lotimo – prenova vrat je tako nekaj povsem drugega kakor menjava električne ali vodovodne napeljave. Nekatera dela so tako lažja in se jih je smiselno lotiti na lastno pest, spet druga so preveč kompleksna, da bi brez ustreznega znanja in izkušenj lahko 100 % garantirali za izvedene posege.

Kaj premisliti pred prenovo?

© 21. 07. 2018 - Perro.si. Oglaševanje.