Kako dobri in varni vozniki smo Slovenci?
| Članek je bil prebran 733 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Pogosto lahko slišimo predsodke o tem, kako slabi vozniki so npr. Italijani ali Hrvati, le redko pa verjetno vozniki sami sebe ocenijo za premalo pazljive ali slabo tehnično podkovane. V resnici se je prometna varnost v Sloveniji v zadnjih letih precej poslabšala in je tako na področju varnosti v cestnem prometu padla med 8 najslabših držav v Evropi. Čeprav lahko odgovorni veliko storijo za izboljšanje prometne varnosti na naših cestah, pa lahko v resnici največ za varnost v prometu naredijo vozniki sami. Največ torej lahko za varnost vseh udeleženih v prometu storijo strpni, potrpežljivi in pazljivi vozniki, ki upoštevajo prometne predpise. Poleg tega bo potrebno v prihodnosti več pozornosti polagati tudi na uvajanje novih predpisov, vlaganja v infrastrukturo, izboljšanje nadzora na cestah in strožje preganjanje prehitrih, alkoholiziranih ali zadrogiranih voznikov.

citroenSlovenska prometna varnost v zadnjem letu še padla

Med 32 EU državami je tako Slovenija padla med 8 najslabših, torej takih, v katerih je prometna varnost najslabša. Še leta 2015 je bila naša država omenjena kot tista, kateri je uspelo pri zagotavljanju prometne varnosti najbolj napredovati, v samo dveh letih pa se je število smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč tako povečalo, da je naša država pristala povsem na repu med vsemi sodelujočimi državami. Pri nas je nesreč s smrtnimi ali hudimi telesnimi poškodbami še vedno zelo veliko, ostaja pa še precej manevrskega prostora za napredek. Evropska unija si je sicer zadala precej ambiciozne in visoke cilje, in sicer, da bi do leta 2020 uspele države članice število smrtnih žrtev in huje poškodovanih prepoloviti. To sicer pomeni, da bi morala tudi Slovenija v prihodnjih letih do leta 2020 svojo prometno varnost izboljševati za več kakor 10 % na letni ravni, to pa je precej neverjetno oz. težko izvedljivo.

Vas morda zanima novi Citroen C5? Potem si tukaj preberite več!

Prometna varnost odvisna tudi od letnih nihanja

Sicer strokovnjaki s tega področja opozarjajo, da je prometna varnost sicer v veliki meri odvisna tudi od letnih nihanj. Na zagotavljanje varnosti na naših cestah namreč vplivajo številni zunanji dejavniki, na katere vozniki in ostali udeleženci v prometu pogosto nimamo vpliva. Mednje tako npr. sodijo vreme, izredni dogodki, infrastruktura, itd. Normalno je, da prihaja do letnih nihanj med državami EU, ko gre za prometno varnost, še vedno pa si Slovenija tako velikih nihanj ne sme več privoščiti. Tujci sicer Slovence večinoma ocenjujejo kot strpne in pazljive voznike, mnogi pa po drugi strani opažajo tudi, da Slovenci vozimo prehitro. Drug, zelo pereč problem na naših cestah, pa je gotovo alkohol, saj se številni vozniki brez pomislekov usedejo za volan, tudi če so pred tem spili kozarec alkoholne pijače ali dva. Glavna razloga za prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtnim izidom sta tako objestnost voznikov (hitrost, neupoštevanje prometne signalizacije in znakov) in alkohol oziroma droge. Na tem področju se da v prihodnosti gotovo še veliko narediti, so prepričani strokovnjaki. Toda brez spremembe v mentaliteti bodočih rodov voznikov tudi visoke kazni in strožji nadzor ne bodo zadostovali.

Strokovnjaki pri izboljšanju varnosti vsekakor stavijo na obvezne inteligentne sisteme za pomoč pri vožnji, s katerimi se bi lahko naredilo pomembne korake pri zagotavljanju varnosti v cestnem prometu. Med take ukrepe  npr. sodijo asistenčni sistemi za prepoznavanje peščev ali kolesarjev, samodejno zaviranje AEB, sistemi za varno menjavo prometnih pasov, inteligentni asistent za hitrost, vzvratna kamera, itd. Mnoge napredne evropske države namesto kazni za previsoke hitrosti vožnje, raje stavijo na preventivo – voznike nenehno opozarjajo, kje so kamere, ki merijo hitrost, vozniki pa to razumejo kot pozitivno spodbudo, da vozijo odgovorneje in z glavo. Na ta način je po doslej pridobljenih podatkih lažje izboljšati varnost na nekaterih bolj nevarnih odsekih cest, kakor nenehno groziti z visokimi denarnimi kaznimi.

Preberite si tudi, kateri je idealen družinski avtomobil za vašo družino!

© 21. 07. 2018 - Perro.si. Oglaševanje.