Jejmo sezonsko in lokalno
| Članek je bil prebran 2.506 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

V preteklosti se naši predniki niso mogli zanašati na pripravljene izdelke v zamrzovalnikih in hladilnikih, temveč so jedli sezonsko in v hrano niso vnašali raznih dodatkov in konzervansov, s katerimi bi hrani podaljšali obstojnost. Mnogo bolj so znali poslušati svoja telesa in živeti v prvinskem stiku z naravo. Danes se ta stik sploh v urbanih naseljih vse bolj izgublja, ljudje januarja jemo paradižnik in decembra »svežo« solato. Zaradi vse več kroničnih obolenj, ki so povezane z načinom prehranjevanja je morda čas, da spremenimo našo miselnost in začnemo uživati hrano, ki je vezana na letni čas.

Sezonska hranaSezonska hrana je zagotovo najbolj zdrava za naše telo. Telo je namreč povezano z naravo, zato čuti, kaj je primerno vnašati vanj v določenem letnem času. Ni torej normalno, da marca uživamo jagode. Za prehranjevanje je še posebej rizičen zimski čas, ko ni več moč uživati sveže obranih pridelkov. V zimskem času v Sloveniji navadno uživamo skladiščeno sadje in zelenjavo. V tem času pojemo tudi več vloženih, zamrznjenih, sušenih in pa kisanih živil.

Sezonska in ne-sezonska hrana se močno razlikujeta v kakovosti. Kakovost ne-sezonske hrane je seveda vselej vprašljiva. Povrh vsega je uživanje sezonske hrane boljše tudi za okolje, saj je vzgoja in pridelovanje ne-sezonske hrane povezana z uporabo mnogih kemikalij, ki tej hrani sploh omogočajo rast in razvoj.

Morali bi se torej potruditi, da uživamo kar se da lokalno in sezonsko. Na spletnem portalu Zveze potrošnikov Slovenije obstaja seznam tistih pridelkov, ki jih smemo šteti za sezonske. Zgodi se namreč, da v poplavi zelenjave in sadja sploh več ne vemo, kaj raste ob določenem letnem času. Od sadja se v zimskem času je predvsem skladiščeno sadje (jabolka, hruške, kaki, kivi, granatno jabolko, kutine), citrusi, suho in vloženo sadje (čežane, kompoti, marmelade). Od zelenjave pa kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli, cvetača), korenovke (krompir, korenje, koren peteršilja, pesa, repa, koleraba), solatnice (motovilec, radič, endivija) ter kisla in vložena zelenjava, čebula ter česen.

© 29. 04. 2024 - Perro.si. Oglaševanje.