Tehnologija in vozila
| Članek je bil prebran 667 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Tehnologija je postala vseprisotna: spremlja nas na vsakem koraku. Pri tem nimamo v mislih samo mobilnih telefonov in raznoraznih tablic, temveč tudi pametne hladilnike, ki nam s svojo programsko opremo in aplikacijami pomagajo spremljati užitnost hrane in voditi nakupovalni seznam, pametne ogrevalne naprave že same spremljajo padce v temperaturi in temu prilagodijo moč gretja. Vse več gospodinjskih naprav ima vgrajeno brezžično internetno povezavo, ki nam omogoča nadzor in daljinsko upravljanje vašega doma.  Pametna tehnologija se širi v vse pore sodobne družbe, v  javne inštitucije, v supermarkete, in tudi v osebna vozila.

Kakšna tehnologija je koristna?

Sami veste, koliko časa dnevno preživite v avtu. Če se z njim vozite v službo lahko to pomeni dnevno vse od 1 pa do 3h ali več ur dnevno. Ker torej v avtu preživite veliko časa se je smiselno poslužiti aplikacij, ki vam bodo vožnjo in čas preživet v avtu olajšale. Govorimo o napravah za večjo varnost v prometu in pravilno vožnjo, napravah, ki nam bodo kazale smer in nas vodile do cilja, nam pomagale parkirati in še kaj.

Čeprav se nekateri med vami še vedno poslužujete Garmina (od avta fizično ločene napravice) in poslušate avtoradio, se nekateri drugi vozniki pri istih opravilih že naslanjajo na aplikacije. Garmina je zamenjala Googlova aplikacija na mobilnem telefonu, avtoradio pa so zamenjali spletni radiji. Imeti internet med vožnjo je danes povsem vsakdanje, saj večina mobilnih paketov vključuje neomejen internetni dostop, kar pomeni, da ga lahko uporabljamo tudi med vožnjo.

Vendar, če odmislimo mobilne aplikacije, je resnično koristna tehnologija že sama po sebi vgrajena v novejše modele osebnih in gospodarskih vozil. To so senzorji za prepoznavanje prometnih znakov in spremljanje dovoljene hitrosti, senzorji za pomoč pri parkiranju, nekateri pa imajo že vgrajene tudi sisteme za preprečevanje trka, satelitsko navigacijsko napravo, brezžično informiranje o zastojih itd.

Trendi

Razvoj programske opreme v avtomobilski industriji se zelo hitro razvija. Trenutno spadajo med največje novosti izpopolnjeni navigacijski sistemi na glasovno upravljanje ali upravljanje z dotikom, ki posredujejo raznolike, za vožnjo koristne informacije (na primer o cenah bencina na bencinskih črpalkah ob vaši poti) in informirajo o nevarnih odsekih. Vsa novejša vozila že prikazujejo območje za vozilom in pomagajo pri vzvratni vožnji in parkiranju. Ob tem pa senzorji spremljajo podatke o priporočeni hitrosti in omejitvah, opozarjajo na nalet in še kaj na prosojnem zaslonu nameščenem v vidnem polju voznika pred sprednjo šipo. Še eno novost predstavlja možnost prepoznavanja voznika in posledično prostoročno odklepanje in zaklepanje avta. Nekateri avtomobili ponujajo možnost povezave s pooblaščenim avtoservisom na daljavo in možnost popravljanja elektronskih napak na daljavo. Za prihodnost je napovedanih še nekaj drugih inovacij, ki pa so trenutno še v fazi razvoja: prilagajanje pnevmatik vozni površini, komunikacija med avtomobili, senzorji za varnejšo nočno vožnjo ponoči

Kot že omenjeno, tehnologija ni omejena le na osebna vozila, temveč jo je mogoče najti tudi v gospodarskih vozilih. Če ne verjamete, preverite kaj vse ponuja novi Citroën Jumpy.

 

© 21. 07. 2018 - Perro.si. Oglaševanje.