Inovativni dizelski motorji vedno znova prepričajo tudi v praksi
| Članek je bil prebran 952 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Kakšen motor naj ima novo vozilo je eno prvih vprašanj s katerim se srečujejo kupci avtomobilov. Tradicionalno so kupci izbirali predvsem med bencinskim in dizelskim motorjem, sedaj pa so se  tema pridružila še hibridni in električni motor. Ob pojavu zadnjih dveh in ob vse ostrejših globalnih in evropskih zahtevah o zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida so mnogi že govorili o zatonu bencinskih in dizelskih motorjev. Vendar pa so nadaljnja vlaganja v inoviranje dizelskih motorjev pokazala ravno nasprotno, da torej še ni čas za odpis le -teh.

 

Dejstvo je, da imajo optimizirani dizelski motorji z najsodobnejšimi čistilnimi filtri še vedno izredno nizke izpuste ogljikovega dioksida in nizko porabo goriva, zato bodo še precej časa, predvidoma še vsaj  15 let + ostali v uporabi. Petnajst let je pa že doba za katero se splača nakup vozila z dizelskim motorjem. Razlogov za nakup vozila z dizelskim motorjem pa je še več. Najpomembnejši je že bil omenjen (skrb za okolje), temu pa sledi še nizka poraba goriva ob velikem številu prevoženih kilometrov. Če  z vozilom vsakodnevno prevozite daljše razdalje je dizelski motor optimalna izbira saj zagotavlja nizko porabo goriva. Slednje pride do izraza še posebej v segmentu gospodarskih vozil oz. vozil v službene namene, pri katerih je dizel sploh edina smiselna izbira.

Citroën že tradicionalno vlaga v razvoj inovacij in pri tem sledi navodilom Evropske unije o zmanjševanju avtomobilskih izpustov v ozračje. Na to potrebo se je podjetje odzvalo za razvojem inovativnega dizelskega motorja BlueHDi, ki velja za najboljšega v tej kategoriji dizelskih motorjev. Ta motor je na voljo že pri nekaterih drugih modelih (npr. C4 Picasso, Grand C4 Picasso) in se je izkazal za izredno varčnega in z nizkim izpustom emisij CO2. Sedaj je še izboljšan in optimiziran dizelski motor BlueHDi 160 S&S na voljo tudi pri C4 SpaceTourer-ju. Za višji nivo udobja, varčnost in najvišjo možno zmogljivost pa se omenjeni motor vgrajuje v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom.

 

© 29. 04. 2024 - Perro.si. Oglaševanje.