Savne in savnanje
| Članek je bil prebran 1.997 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Savne in savnanje so učinkovit in prijeten način za ohranjanje dobrega počutja in telesnega zdravja. Obisk savn je še zlasti mamljiv v mrzlih, zimskih dneh, ko si na ta način dodobra pregrejemo in prekrvavimo naše telo, hkrati pa izločimo mnoge strupe, ki so se nabrali v našem telesu.

infraIzbiramo lahko med različnimi tipi savn. Eni prisegajo na finsko, spet drugi na turško, nekateri imajo najraje bio-zeliščno ali pa infrardečo. Različni tipi savn se med seboj razlikujejo po višini temperature in po stopnji vlažnosti. Pri obisku savn je predvsem pomembno, da poslušamo svoje telo. To nam namreč navadno z jasnimi znaki sporoča, kdaj je bilo savnanja dovolj oziroma kdaj potrebujemo vmesno pavzo. Navadno začnemo z manjšimi časovnimi intervali, ki jih potem podaljšujemo, vmes pa poskrbimo za ohlajanje in pitje zadostne tekočine, najbolje primerno ohlajenega čaja. S savnanjem ne smemo pretiravati, ko na primer začutimo, da nas nekoliko duši ali da nam ni več prijetno. Najbolje je upoštevati počutje svojega telesa in v savni vztrajati toliko časa, kolikor je to za telo udobno. Ko se telo po krajših začetnih časovnih intervalih privadi na temperaturo in vlažnost, je priporočljivo, da se v savni vztraja vsaj toliko časa, da telo začne izločati pot – in s tem vse strupe, ki so se nabrali v telesu. To je seveda različno od človeka do človeka – nekateri ljudje samo stopijo v savno in že izločajo pot, medtem ko morajo nekateri drugi začeti postopoma in šele tako pripravijo svoje telo na izločanje škodljivih snovi.

Obisk savn je ob upoštevanju omejitev posameznikovega telesa tako učinkovit način ohranjanja zdravja in krepitve imunskega sistema.

© 27. 04. 2024 - Perro.si. Oglaševanje.